Guiden til at finde den ideelle terapeut for dig

Ved valg af terapeut bør vi være lige så kritiske som ved køb af biler eller huse. Mange vælger hurtige, billige løsninger frem for kvalitet. Prioriter mentalt velbefindende og vælg med omtanke.

Det mest ideelle ville være, at når vi skal træffe et valg, bør der stilles nogle kriterier op. Hvis vi ikke ved, hvilke kriterier vi har, hvordan vil vi da træffe vores valg? Hvis det handlede om at investere i en bil eller et hus – noget som vil gøre vores liv nemmere og mere behageligt – er jeg sikker på, at de fleste ville overveje nøje, hvilken bil de vælger, hvorfor, hvilket hus de køber, og hvem der er mest pålidelig at hyre. Vi ville uden tvivl undersøge sådanne beslutninger mere grundigt, end når vi vælger en terapeut. Mange har en tendens til ikke at stille krav til "autoriteter", hvad enten det er læger, psykologer, politikere eller andre organisationer, som "ved bedre", hvad der er godt for os.

Hvis vi er i krise og har brug for nogen at tale med, er der en jungle af psykologer, terapeuter og coaches at vælge imellem. Hvem bør vi vælge? De fleste ville gå til deres læge og få en henvisning til en psykolog, som modtager tilskud fra sygesikringen, så det bliver en billigere løsning, men som er begrænset til måske 10 samtaler. Ventetiderne hos psykologer er ofte lange. Ikke nødvendigvis fordi de er bedst, men fordi de er billigere pga. tilskud. Valg baseret på dette kan ofte ende i skuffelse.

Andre vælger en psykolog finansieret af forsikringen, som er billigere eller gratis. Men dette garanterer ikke kvalitet. En tredje løsning er selv at betale for en psykoterapeut eller coach, hvor pris ofte bliver et afgørende kriterium. Vi er ofte villige til at bruge mere på materielle goder som biler, huse eller luksusferier end på vores mentale sundhed, hvilket viser skæve prioriteter.

Det er vigtigt at tænke kritisk, når man vælger en terapeut. Prioriter dit indre velbefindende. Vælg det bedste, ikke blot det billigste eller nemmeste. I sidste ende er du ikke den vigtigste i dit liv? Du lægger din skæbne og tillid til et menneske du ikke kender. Derfor stol på din første fornemmelse og vælg ingen fordi det er billige eller dyre, vælg dem, fordi de har den indre glød og varme og i deres selskab du hurtig falde til ro.

Her er nogle forslag til kriterier ved valg af terapeut:

Læs tekster på terapeutens hjemmeside og læg mærke til om noget i dig resonerer med det på en helt unik måde. Når skrevende ord kommer fra det rigtige sted, mennesker kan mærke det.

Læs om terapeutens livshistorie, ikke kun hvilke uddannelser den har, men hvor autentisk deler den ud af sig selv.

Læs anmeldelser fra dens klienter og læg mærke til hvor dybe og meningsfulde er de udtalelser dens klienter giver. Det viser hvem deres klienter er og hvor meget har de lært igennem processen. Klienter er rigtig gode til at beskrive sin terapeut, som den menneske han/ hun er.

Ved første møde om det er online eller fysisk fremmøde, læg mærke til om nærvær og oprigtig interesse er der.

Spørg meget gerne til den måde terapeuten arbejde på og lad ham/hende demonstrer eksempler på det og hvilke virkeninger de metoder har og hvorfor.

Fortæl om dig selv og den problemstilling du kommer med og bed terapeuten om at dele med dig en ligenede eksempel fra sin praksis hvor han/ hun har hjulpet sin klient med lige præcis det.

Lov mig at du vil ikke nøjes med en forklaring, hvis den er flad og ingen mening giver, men at du vil yderlige udfordre og teste om terapeuten har viden og visdom, som du har brug for. Du vil også køre en bil for at tjekke om det gør som den skal.

Lyt til dig selv og din mave fornemmelse og ikke tro på at andre ved mere end dig, hvad er godt for dig.

Kig godt efter hvilke karaktertræk terapeuten har, om den er autentisk, ærlig, åben, medfølgende, kærlig, rummelig og forstående. Kan du have tillid til ham/ hende.

Føler du dig set, hørt og mødt i det, du deler. Du vil kunne mærke det i din krop. Stol på det!

Vi er mennesker alle sammen og ingen af os er perfekt. Vi alle sammen går igennem vores egne processer. Men så længe vi er åbne omkring det og erkender at vi ikke ved alt og vi er åbne omkring vores egne mangler, skabes en sund og dybt transformerende relation imellem klient og terapeut. Det er den relation der er afgørende og healende og det vigtigste i terapeutiske rum.

Være dig selv og lad os håbe at terapeut tør at være ham / hende selv med dig ;) For at der er en rigtig forbindelse mellem to mennesker, så skal der være plads til sårbarhed, fra begge sider.