Vejen til personlig udvikling er lettere end du forestiller dig

Alle har en indre hukommelse af tidligere smerte, som påvirker deres syn på verden. Dette prægede verdensbillede kan være baseret på både personlige erfaringer og eksterne påvirkninger.

Hvorfor har alle ikke et lyst syn på livet?

Alle har noget i sig, som sørger for, at vi husker de situationer og mennesker, der har forårsaget os smerte. Vores personlighed er sammensat af mange forskellige aspekter, og disse aspekter har, på baggrund af de erfaringer vi har haft, dannet en specifik opfattelse af det, der er sket, som derefter har sat sig i vores hukommelse. Forestil dig, hvor mange store og små øjeblikke vi har oplevet i vores liv, og overvej hvor meget vores syn på verden er blevet farvet af det, vi har set og oplevet. Lyset kan ikke trænge igennem vores farvede briller, og vi ser kun det, der allerede er gemt i os. Vi ser ikke livet, som det virkelig er. Vores opfattelse af os selv, andre mennesker og livet ses gennem et slags filter. Dette gør, at vi ofte har svært ved at se os selv, andre og livet på nye måder. Ud over de oplevelser, vi selv har haft, har vi også absorberet det, vi har hørt fra vores forældre, samfundet osv. På den måde har vi dannet overbevisninger. Min far var sandsynligvis ikke klar over, at hans entusiasme for livet smittede af på mig. Hans urokkelige tro på, at alt er muligt, har betydet, at jeg har set livet gennem meget positive overbevisninger. Uanset hvad der skete i mit liv, var min første tanke altid, "der må komme noget godt ud af det". Jeg var nærmest programmeret til kun at se det gode og forvente det bedste. Mit liv er en afspejling af den tankegang.

Hvad vil det kræve at pudse sine briller?

Desværre har mange mennesker negative overbevisninger. Hvis de blot vidste, at de kunne ændre dem til noget mere positivt! Generelt frygter mennesker forandringer. Det kan være skræmmende at bryde ud af det kendte, selvom det ofte føles trygt. Vores tidligere erfaringer har formet os til de mennesker, vi er i dag, og vi kan føle en vis loyalitet over for den identitet. Denne identitet er skabt gennem vores holdninger, overbevisninger, præferencer osv., som igen er formet af vores tidligere erfaringer. Netop derfor er mange ikke tilbøjelige til at ændre ved deres identitet. Livet præsenterer os imidlertid ofte for kriser, som tvinger os til at reflektere over, hvem vi er, og hvorfor vi handler, som vi gør. Disse kriser kan være muligheder for personlig vækst, hvis vi vælger at udnytte dem.

Hvis du tror, det bliver svært, så bliver det svært.

Er det ikke sværere at lade være? Hvordan kan du vide, om det bliver svært, hvis du ikke har prøvet det? Dette er blot et par eksempler på, hvordan vores tidligere selv prøver at forsvare sig og modstå forandringer. Når du lider, føler depression, angst eller går igennem store forandringer i dit liv, skal du være varsom med at stole på de tanker, der opstår. De stammer fra din tidligere programmering og vil finde på alle mulige undskyldninger for, hvorfor du ikke skal søge hjælp. Hvis du ikke griber chancen for at lære af livets kriser, vil de fejl, du plejer at begå, og de mennesker du tiltrækker, gentage sig. Dette kan medføre endnu mere smerte og lidelse. Det kan blive en ond cirkel, men hvis du vælger at se mulighederne og søger personlig vækst, kan det blive den bedste tid i dit liv. Valget er dit. "Life crisis is the process of personal transformation in action".